MANAŽMENT HLAVNEJ VÝROBY pozostáva z nasledujúcich činností:
1. Synergická analýza výroby – vzájomnou súčinnosťou výrobných faktorov sa zvyšuje synergická účinnosť výrobného celku
a) vecná a personálna integrácia
b) integrácia naturálnych a peňažných tokov
c) manažérska synergizácia – manažérskou syntézou rozličných integrácií v riadení výroby je systém Just in Time
2. Komponentný rozbor výrobného procesu – žiada sa preskúmať komponenty, výrobné faktory a subsystémy, z ktorých pozostáva výroba a zároveň analyzovať vplyv a podiel jednotlivých prvkov na celkových výsledkoch výrobného systému
a) analýza výrobných faktorov
b) interaktívna analýza – skúma aj medzikomponentné výsledky, ktoré vznikajú z interakcií, vzájomných vzťahov, väzieb a prienikov medzi komponentmi výroby
3. Kvantitatívna a kvalitatívna štruktúrna analýza
a) kvantitatívna analýza – spočíva v skúmaní počtu, druhu, smeru, frekvencie, informačných, hmotných a iných druhov väzieb medzi komponentmi a časťami výrobného procesu. Využívajú sa hlavne grafické metódy, maticová analýza, metóda matematicko-logického modelovania, rôzne organizačné modely a pod.
b) kvalitatívna analýza – ťažisko spočíva v skúmaní substitučných možností vo výrobnom procese, pri ktorej vzniká kvalitatívne nová štruktúra aj pri nezmenených vstupných komponentoch. Možno to zabezpečiť substitúciami dvojakej povahy:
– substitúcie vnútri prvkov a subsystémov, napr. urobiť zámeny medzi pracovníkmi s rôznou kvalifikáciou
– substitúcie medzi subsystémami a prvkami, napr. nahradiť stroje pracovníkmi
4. Funkčná analýza výroby – predmetom tejto analýzy je preskúmať, aké sú špecifické možnosti vplyvu každej zložky výroby na konečné synergické výsledky výrobného systému. Procesy v rámci výroby sa delia na základné a obslužné.
5. Vnútropodniková špecializácia výroby
a) technologická špecializácia – vzniká na základe príbuznosti výrobných operácií, ktoré sa pri väčšom rozsahu združujú do technologicky špecializovaných dielní a potom do prevádzok
b) predmetová špecializácia – vyplýva z výrobnej orientácie výrobných jednotiek na zhotovenie určitej rovnorodej produkcie
6. Základné typ organizácie výroby
a) organizácia kusovej výroby – najnižší typ organizácie, s najmenšou mierou opakovateľnosti výrobného procesu a najvyššími N na jednotku produkcie
b) organizácia sériovej výroby – charakteristické pre ňu je opakovateľnosť operácií a výrobkov a teda zhotovenie väčšieho počtu rovnorodých výrobkov
c) organizácia hromadnej výroby – vyznačuje sa úzkym sortimentom výrobkov vyrábaných vo veľkých množstvách.
7. Zákonitosti organizácie výrobného procesu
a) proporcionalita vo výrob. systéme (zákon rovnovážnosti) – znamená kvantitatívnu vyváženosť medzi rôznymi zložkami výr. procesu
b) paralelnosť priebehu výr. činností (zákon súbežnosti)
c) rytmickosť výr. procesu (zákon rytmickosti) – v rovnakých čas. intervaloch sa vynaloží rovnaké množstvo práce, dochádza k rovnakému zaťaženiu strojov, využitiu ľudí a dosiahne množstvo výroby
d) nepretržitosť výroby (zákon nepretržitosti)
8. Alokačný manažment výroby v podniku – má riešiť priestorové rozmiestnenie objektov a vo vnútri objektov zasa alokáciu pracovísk tak, aby sa výroba mohla pružne adaptovať na komerčné a inovačné zmeny. Existuje individuálne, skupinové a prúdové rozmiestnenie pracovísk
9. Časová analýza výroby
MANAŽMENT HLAVNEJ VÝROBY

Aké sú kľúčové aspekty manažmentu hlavnej výroby podľa článku?
Manažment hlavnej výroby zahŕňa integráciu výrobných faktorov, analýzu komponentov výrobného procesu, kvantitatívne a kvalitatívne štruktúrne analýzy, funkčné hodnotenie vplyvov na výrobné výsledky a vnútropodnikovú špecializáciu.
Má prílišná špecializácia výrobných procesov negatívny dopad na flexibilitu a inovačnú schopnosť podniku?
Áno, zatiaľ čo špecializácia môže zvýšiť efektivitu, môže tiež obmedziť flexibilitu a schopnosť rýchlo reagovať na zmeny v dopyte alebo technologické inovácie, čo by mohlo znevýhodniť podnik v dynamickom trhovom prostredí.
Je eticky prijateľné obetovať pracovné miesta z dôvodu zvyšovania automatizácie v rámci výrobných procesov?